E-Stoffer

Dette kan gi allergi og overfølsomhets reaksjoner
Sulfittforbindelser: (E-220 – E-227).
Lecetin (E-322), fra soyabønner.
Konserveringsmidler: Benzoat og benzosyre (E210, E-219), sorbinsyre (E-200), kaliumsorbat (E-202).
Syntetiske azofargestoffer: Tartrazin (E-102), azorubin (E-122), paraorange (E-110).amarant (E-123), nykockin (E-124).
Antioksidanter: BHA (E-320) og BHT (E-321).
Smaksforsterker: Glutamat (E-621).
Dette kan gi magesmerter og diaré
Søtstoffer: Sorbitol (E-420), Mannitol (E-421), Xylitol (E-967), Maltitol (E-965).
Fortykningsmiddel: Polydekstrose (E-1200).
(Kilde: E-nummer i maten)
Disse E- stoffene brukes i mat, og kan være med på å gi plager.
E-450 Diofosfat. Dette brukes i mange typer kjøttvarer. Noen har ment at det fører til algeoppblomstring, men dette er ikke bevist.
Derimot blir matvarene dyrere fordi stoffet binder vann i kjøttet. Klassisk eksempel her er bacon, som er tilsatt E-450. Du har sikkert lurt på hvor bacon blir av når du steker det ?.
E-450 brukes i nesten alle slags kjøttpålegg, bacon, sommerkoteletter, marinert dypfryst kylling, enkelte typer ferdiggrillet kylling, potetmos i pulver, enkelte typer fiskepudding, og kalkunpålegg.
Det finnes flere E-er som er fosfater: E-338 fosforsyre, E-339 og E-342 ortofosfater, E-451 trifosfater og E-452 polyfosfat.
Endringer i forskrifter om tilsetningsstoffer
Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) har endret en forskrift om tilsetningsstoffer i næringsmidler. Endringene gjør at enkelte stoffer ikke lenger er godkjent for bruk i kosttilskudd. Forskriften gir spesifikke kriterier for renhet og identitet for andre tilsetningsstoffer enn fargestoffer og søtestoffer, skriver SNT i en pressemelding.
Sorbitol og sorbitolsirup (E-420), isomalt (E-953), maltitol og maltitolsirup (E-965), laktiol (E-966) og xylitol (E-967) er ikke lenger godkjent i kosttilskudd som inntas flytende eller i tablettform
Kilde: (NTB)